GÜVENLİK KAMERA SİSTEMİ NEDİR?
Güvenlik kamera sistemleri; işletmelerde üretimin denetim ve kontrolü, iç, dış ve çevre güvenliğinin sağlanması için kullanılan ve belli sürelerle kayıt altına da alınabilen,böylece herhangi bir olay gerçekleştikten sonra bile geriye dönük görüntülene bilen görüntüleme sistemleridir.
Günümüz teknolojisinin geldiği nokta da güvenlik kameraları çok çeşitli formlara sahiptir, bu nedenle her güvenlik ihtiyacı için bir kamera bulunur. Bir gözetim sistemi oluştururken hangi tür kameraya ihtiyacınız varsa onu seçebilir, böylece istediğiniz görüntü kalitesini ve güvenliğini elde edebilirsiniz.
Sağlam dış mekân ve Vandal faaliyet korumalı kameralar aşırı sıcaklıklara, kar ve yağışa dayanacak şekilde tasarlanmıştır ve hatta kurcalamaya veya hasar vermeye çalışılsa bile etkilenmez. Gece görüş ve termal kameralar (megapiksel )kameralar size ayrıntılı görüntüler verirken, güneş ışığı veya tepegöz ışıkları bulunmadığında da geceleri video kaydetmeyi mümkün kılar.
Speed Dome Kameralar, PTZ (Pan, tilt, zoom) özelliğine sahip, kamera açısı dijital olarak kontrol edilerek değiştirilebilen kameralardır. ... Zoom, lenste bulunan otomatik yakınlaştırma ve uzaklaştırma özelliğini belirtir. Speed Dome Kameralar, piyasada bir çok isimle bilinmektedir.
AHD KAMERA NEDİR ?
AHD kamera, analog CCTV altyapısını kullanarak 720p ve 1080p çözünürlükte görüntü elde edilebilen gelişmiş bir teknolojidir. 2014 yılı sonlarında duyurulan AHD teknolojisi, koaksiyel kablo üzerinden aktarılan analog video sinyalinin, AHD-DVR dijital kayıt cihazı tarafından işlenmesi esasına göre çalışmaktadır.
İP KAMERA NEDİR?
IP Kamera, üzerinde bulunan sensörler sayesinde görüntüyü yakalayıp bu görüntüleri dijital veriye çevirdikten sonra ağ (network) yardımıyla yetkilendirilmiş kullanıcılara ileten görüntüleme sistemidir.
IP Kamera Özellikleri
Çalışması için kart, kayıt cihazı vb. çeşitli aparatlara gerek duymayan ileri kamera teknolojisidir.
İnternet ve network üzerinden erişim sağlanabilir.
IP kameralar kullanım türlerine göre kablolu IP kamera ve kablosuz IP kamera olarak ayrılmaktadır.
IP kameralar üzerinden gelen görüntü ve ses anlık olarak masaüstü / dizüstü bilgisayar, tablet ve mobil cihazlardan izlenebilmektedir.
IP kameralar, programlanabilir bir yapıya sahip olduklarından görüntü depolama, hareket algılama alarm yönetimi (hırsız, yangın vb.) gibi fonksiyonlara sahiptir.
NEDEN İP KAMERA?
Megapiksel Çözünürlük
Sadece IP kamera teknolojisi ile mümkün olabilen megapiksel görüntü kalitesi sayesinde CIF formatın 16 katı daha büyük bir görüntü elde etmek mümkündür. Bu da günümüz analog kameralarının aldığı görüntünün en az 4, en fazla 16 katı kadar bir netlik anlamına geliyor.
Gelişmiş Tarama Özelliği
Sadece IP kameralarda mümkün olan ‘progressive scan’ özelliği sayesinde tüm görüntü bir kerede sağlandığından, özellikle hareketli ortamlarda analog kameralarla kıyaslanmayacak netlikler yakalamak mümkün.
POE (Power Over Ethernet-Ağ Kablosu Üzerinden Enerji)
Bu özellik sayesinde kameralar sadece Ağ Kablosu kullanılarak beslenebilir ve ilave bir enerji kablosuna gereksinim duymazlar. Böylece gereksiz kablo kirliliği ortadan kalkarak tek noktadan sağlıklı bir enerji dağılımı uygulanır.
Entegre Ses
Kameranın yanına konarak ses çıkışına bağlanan bir hoparlör düzeneği ile kameranın montaj yapıldığı alana hitap etmek ve oradaki sesleri, kamera üzerindeki bütünleşik mikrofondan dinlemek mümkündür.
Gerçek Dijital Çözüm
IP kameralarda görüntü bir kez ve sadece kamerada dijitalleşir. Bu da minimum görüntü kalitesi kaybı demektir.
IP Kamera İzleme
Herhangi bir DVR cihazına bağlı kalmadan her IP kamera direk olarak internete bağlanarak internet üzerinden istenilen her noktadan izleme yapılabilmektedir. Günümüzde IP kamera izleme işlemleri internete bağlı bir bilgisayar üzerinden yapılabildiği gibi, Akıllı telefonlar üzerinden de IP kamera izleme işlemi rahatlıkla yapılabilmektedir.
Uygun Fiyat Çeşitlilik Ve Kalite
Uygun fiyat, dayanıklı yılların tecrübesi ile ürünler sürekli iyileştirilmiş. Özellikle çeşit çok, farklı noktalara farklı özelliklerde kamera takılabiliyor.
ÖZEL AMAÇLI KAMERALAR
Patlamaya Dayanıklı ve Korozyona Dayanıklı seri
Tehlikeli ve zorlu ortamlarda kullanıma yönelik özel kameralardır.
Termal Güvenlik Kameraları
Termal kamera, görüntüleme yöntemi olarak gözle görülmeyen IR enerjiyi esas alan ve görüntünün genel yapısını IR enerjiyi göre oluşmuş renkler ve şekillerin belirlendiği görüntüleme sistemidir. Genelde güvenlik amaçlı da kullanılabilir ama çok çeşitli sektörlerin de kullanımına açıktır.
Hız Kameraları
Yüz Tanıma Kameraları
PTZ ( Pan–tilt–zoom ) Kamera Nedir?
Basitçe söylemek gerekirse, PTZ kamera uzaktan yönetim ile eğme, kaydırma ve yakınlaştırma yeteneğine sahip güvenlik kameralarıdır. Böylece işyerinize veya evinizin kameralarına uzaktan bakabilir, farklı açıları görüntüleyebilirsiniz. Genel olarak, PTZ kameralar IP ağınıza bağlanır, böylece bir bilgisayardan veya ağdaki bir mobil cihazdan güvenlik sistemine bağlanabilir. PTZ kameraları bir yazılım üzerinden uzaktan görüntüleyebilir ve farklı açıları görmek için kontrol edebilirsiniz.
Pan-Tilt-Zoom özelliğine sahip PTZ kameralar, uygulama alanına göre sabit güvenlik kameralarına kıyasla çok daha fazla avantaja sahip olabilir.
KAYIT CİHAZLARI
DVR, NVR VE HVR ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?
Güvenlik kamera sistemlerindeki önemli ekipmanlardan biri olan kayıt cihazlarının birçok çeşidi bulunuyor. Peki bu cihazlar arasında nasıl seçim yapacaksınız?
Aslında tüm kayıt cihazları basit bir anlatımla, güvenlik kameralarından gelen görüntüleri kayıt altına alırlar. Görüntü kaydının yanında ses kaydı, uzaktan izleme, yedek alma ve kayıtları tekrar oynatma gibi özelliklere sahiptir.
Network Video Kayıt Cihazı (Network Video Recorder - NVR)
Dijital formattaki bir video görüntüsünü sabit disk sürücüsüne (HDD) kaydetmek için kullanılır. Genellikle IP kameralardan bir ethernet ağı yoluyla Cat5 ya da Cat6 kabloları ile görüntüleri alır. En çok fiziksel güvenlik uygulamaları için kullanılır. NVR ve IP kameraların kombinasyonundan oluşan bir kamera sistemi nispeten pahalıdır, buna rağmen DVR ve analog kameralar ile kıyaslandığında ileriye yönelik çözümler ve üstün video netliği sunar. Bazı IP kameralar netlik olarak 5 megapikselden fazlasını sunar. Mesafeler bir sorun değildir ve IP kameralar bir ağ üzerinden erişilebilir olduğu sürece istenilen her yere yerleştirilebilir.
Dijital Video Kayıt Cihazı (Digital Video Recorder - DVR)
Dijital formattaki bir video görüntüsünü sabit disk sürücüsüne kaydetmek için kullanılır. DVR'lar genellikle analog kameralardan, koaksiyel kablolar yoluyla görüntüleri alır. Bu kombinasyon daha uygun maliyetli ve kurulumu daha kolaydır. Yine de bu çözüm, genellikle D1(720x480) görüntü kalitesi ile sınırlıdır. Uzaklık konusunda ise, analog kameralar ile kayıt cihazı arasındaki mesafe 300 metreden az olduğunda, video kalitesinde herhangi bir bozulma olmayacaktır.
Hibrit Video Kayıt Cihazı (Hybrit Video Recorder- HVR)
Dijital formattaki bir video görüntüsünü sabit disk sürücüsüne kaydetmek için kullanılır. HVR'lar IP ve analog kameraların ikisini de barındırır. IP kameralardan, bir ethernet ağı üzerinden Cat5 ya da Cat6 yolu ile görüntüleri alır. Bunun yanı sıra analog kameralardan da koaksiyel kablolar yoluyla görüntüleri alır. Çoğunlukla fiziksel güvenlik uygulamaları için kullanılır. Bu seçenek, var olan analog kameraların yeniden kullanılarak sistemlerin birleştirilmesi ve gelecekte IP güvenlik kamera sisteminin geliştirilmesi için iyi bir seçimdir.